päronsplitt

"lovar du i nöd och lust?
ja, såklart, svarar alla 
förevigt tillsammans
men vem håller sitt ord
tystnaden är total
runt vårt middagsbord"
 
Det första ämnet jag vill ta upp i den nya kategorin är skilsmässa. Enligt Statistiska Centralbyrån så har nästan var tredje 17-åring varit med om att föräldrarna skiljer sig – så minst hundrafemtio av er som läser detta är eller kommer förmodligen bli skilsmässobarn. Och gissa vem som också är det? Jag. För lite mer än en månad sedan så berättade mina föräldrar det och min första tanke var "Fan vad dåligt april-skämt" – men det var varken april eller ett skämt. 
 
"ett korthus byggt på lögner, en sista suck fick det att falla"
 
Mina föräldrar bråkade inte, och vad jag visste så var allt frid och fröjd. Att då få veta att det man själv anser vara normalt är helt fel för båda ens föräldrar känns fruktansvärt. Det går inte att säga det på ett odramatiskt sätt, så jag säger det ändå – det känns som att hela ens liv, hela ens barndom är lögner. Man börjar ifrågasätta alla familjeminnen och börjar leta efter händelser som kan ha sått fröet till skilsmässotankarna och händelser som kanske rent av avgjorde det hela. Det kvittar hur många gånger de säger att det inte var ens fel, man kommer alltid undra ifall olikheter i till exempel uppfostran bidrog till skilsmässan.
 
Ja, skilsmässa kan vara något av de jobbigaste sakerna jag gått igenom, och eftersom en tredjedel av oss alla, barn och tonåringar, går igenom det så känns det viktigt att ta upp det. Hur många av er läsare har skilda föräldrar? 
 
När jag pratat med kompisar med skilda föräldrar så kan man väl säga att tre sorters skilsmässor är vanligast:
 
- Den där föräldrarna bråkar och sedan skiljer de sig. Då kan skilsmässan nästan kännas skön, eftersom det blir ett slut på bråken. 
- Den där föräldrarna inte bråkar (som i mitt fall) och då är skilsmässan väldigt jobbig eftersom skilsmässan kommer som en chock. 
- Den där en av (eller båda) föräldrarna har varit otrogen/hittat en ny, och där blir skilsmässan "dubbelt" så jobbig eftersom det känns som flera svek. 
 
Det som dock är gemensamt för alla skilsmässor är att kärleken mellan föräldarna tagit slut, och det, enligt mig, är så jobbigt eftersom man själv är ett resultat av ens föräldrars kärlek. Kan något som skapade mig faktiskt bara försvinna? 
 
Hur kommer man över en skilsmässa då? Jag vet inte om man kan det. Jag har definitivt inte gjort det än, men jag är iförsig ganska ny på detta. Det jag försöker fokusera på är de positiva sakerna som kommer med skilsmässan. Till exempel så flyttar ju minst en förälder till ett nytt ställe och då får man ju inreda ett nytt rum, vilket kan vara ganska kul. Jag försöker också tänka att hos pappa kommer det vara väldigt pappigt – i mitt fall så lär det bli ganska aktivt – åka till skogen, åka skridskor på någon sjö, roliga komedier eller action på TV:n, TV-spel, pizzakvällar... Hos mamma kommer det vara ständiga tjejkvällar med mycket tända ljus, romantiska komedier och kriminaldraman, mycket kreativa saker som pyssel, målning, dekorering, bakning och så vidare. Man lär väl sig gilla mamma-mys och pappa-mys mer än man gillar familjemys. Och det man också försöker tänka är att förmodligen kommer ens föräldrar bli lyckligare, och det kommer gå ut över en själv också. 
 
Ge gärna feedback på vad ni tyckte om första inlägget i den nya kategorin och fortsätt komma på ämnen som jag ska ta upp! 
 
Anonym
2013-10-27 · 21:22:34

Jättefint inlägg!
Din nya kategori tror jag kommer att hjälpa många :)

Svar: Hoppas jag med, kram! :)
Katarina

Daisy
2013-10-27 · 21:57:11 » Blogg: http://daisycassandra.blogg.se

Jättebra skrivet! Tror att de flesta skilsmässobarn kan känna igen sig. Det bästa man kan göra är att förstå att ens föräldrar mår bättre såhär och även om allt är skit just nu så blir det faktiskt bättre. Kram!

Svar: Vad glad jag blir när du säger så, precis det som var tanken ju :) Kram på dig!
Katarina

Anonym
2013-10-27 · 23:21:32

Jag känner verkligen igen mig i det du skrivit! Mina föräldrar bråkade inte, och allt kom verkligen som en chock, kommer ihåg att jag gråt en timme i streck efteråt. Jag tror verkligen att din nya kategori kommer hjälpa många!

-
2013-10-27 · 23:56:08

Vilket bra inlägg!
Mina föräldrar skilde sig för ett halv år sedan och det kändes skönt eftersom de bråkade hela tiden. Problemet är att min pappa inte har kommit över min mamma, så det har nog varit det värsta med detta.

Nelly
2013-10-28 · 00:42:22 » Blogg: http://dannehallnellyy.blogg.se

Oj vad man kan känna igen sig!
Mina föräldrar har varit skilda sedan jag var tre år (är 15 nu) visst, då brydde jag mig säkert inte, men nu när jag har blivit äldre så jag har en massa obesvarade frågor... Och den största är "Varför skildes dom?" Jag har frågat med aldrig gått ett rent svar, plus så pratar vi aldrig om det (varför vi nu skulle det)
Det kan också vara rätt jobbigt nu med, för pappa bor en timmes bussresa här från mamma och det gör att man inte träffar pappa lika ofta som man vill, och det blir rätt så tufft!
Så jag hoppas det inte blir så för din skull!
Jag tror faktiskt att detta linlägget kan hjälpa många "blivande" skilsmässobarn en liten bit på vägen!

Det var faktiskt rätt skönt att öppna sig lite grann här, få dela med mig av en rätt jobbig situation!

Önskar dig all lycka vännen! Kram! <3

Svar: Tråkigt att höra! Hoppas du nån dag får veta varför. Kram!
Katarina

Maria
2013-10-28 · 01:38:54

Fint inlägg! Jättebra skrivet! Mina föräldrar har i kanske 2 år nu hålligt på att ha lite dålig stämning och min pappa har till och med sagt att det inte är så bra mellan dem nu för kanske 3 veckor sen! Dem har bråk men framförallt så tycker dem ALLTID olika! Det är typ år sedan dem samtyckte om något! Det är väldigt jobbigt då jag inte vet vems åsikt jag ska lyssna på! Men i alla fall, jag misstänker att dem kommer skilja sig, men jag hoppas inte! Kram

Svar: Vad synd att höra! Hoppas det löser sig, pånett eller annat sätt. Kram!
Katarina

Paula
2013-10-28 · 09:55:30 » Blogg: http://paulathea.blogg.se

Jag hade ju den där skilsmässan där en av föräldrarna bara stack, det vart värsta vårdnadstvisten med domstol och allt. Men man kommer över det, jag bor bara med min mamma och träffar aldrig min pappa men det blir ett mejl på födelsedagar och så. Men man kommer över det, det tar lite tid men efter ett tag är man van vid allt det nya och att bara ha en förälder åt gången, så stay strong!

Svar: Verkligen synd att höra, kan inte föreställa mig hur jobbigt det måste ha varit!
Katarina

Felicia
2013-10-28 · 11:25:25

Vilket bra inlägg!
Mina föräldrar skiljde sig när jag var ca 6 år. Just då var jag glad för att pappa skulle flytta till ett område där jag hade vänner. Men det blev väldigt jobbigt att vara ifrån en av dom varje vecka och så vart det mycket bråk i efterhand. Ekonomin inom familjen blir även sämre. Fast det finns självklart positiva saker såsom att om något negativt händer med en förälder så kan man alltid gå till den andra. Och så blir det alltid dubbelt av allting, t.ex. får man dubbla påskägg haha
Hoppas allt går väl för dig!

Svar: Synd att höra :( Men precis, man får ju försöka se det positiva (dubbla påskägg till exempel. hihi). Kram!
Katarina

Emma
2013-10-28 · 12:12:20

Usch va hemskt! Förstår att du måste mått ganska dåligt på senaste tiden då :( Hoppas att allt blir bättre! Måste bara inflika med att jag iallafalll uppskattar dessa typer av inlägg eftersom det känns att man lär känna dig lite mer. Blir lite mer äkta!

Kram på dig!

Svar: Ja, klart det varit jobbigt men man börjar vänja sig vid tanken. Ja, målet med denna kategorin är faktiskt att "avperfektisera", att visa att det finns väldigt mycket bakom den fasad man visar upp på instagram och bloggen och så vidare. Kram!
Katarina

Linn
2013-10-28 · 12:30:45

Gud jag kan inte ens tänka mig hur det är när ens föräldrar skiljer sig.
Uppskattar i varje fall den här nya kategorin jättemycket!

Svar: Ja, jag hoppas att det ska bli något bra från denna kategori :)
Katarina

Anonym
2013-10-28 · 14:07:40

så sjukt tråkigt att läsa att de ska skiljas, men så himla fint skrivet! det kommer självklart vara jobbigt, men som du skrev se det från den ljusa sidan, du får ett helt nytt rum, dubbla julklappar och födelsedagpresenter! med tiden kommer det kännas bättre. Min bästa väns föräldrar är skilda, dom bråkade, och bråkar fortfarande, det har till och med hållits rättegångar, så du är ändå lyckligt lottad, kram!

Svar: ja, man får försöka vara så positiv som det går :)
Katarina

Clara
2013-10-28 · 14:33:46 » Blogg: http://www.claradahlberg.blogg.se

Så himla bra inlägg! Själv har jag inte skilda föräldrar men förstår hur du tänker och känner till 100%! Du skriver verkligen så bra och ärligt, äkta liksom.
Denna kategori kommer bli min nya favorit!
Hoppas du mår bra och att du kommer kunna ta det hela lite lättare i framtiden!<3

Svar: Vad glad jag blir av att höra det! Kramis
Katarina

Matilda - foto&modeblogg
2013-10-28 · 15:50:44

Exakt så var det nästan för mig med! Jag fick veta den en vecka innan julen 2012 att som skulle skiljas så jag var med min pappa på julen och den julen är inget man vill minnas direkt.. Det är skit jobbigt, det har nästan gått ett år och är är inte helt över den än. Det är fett jobbigt men det kommer säkert bli mycket bättre! <3

Svar: Fy vad tråkigt! Högtider och sådant är ju det som känns konstigast, hur gör man liksom? Kram <3
Katarina

Becca Wiahl
2013-10-28 · 16:07:49

älskling min! Finns och det vet du, du kan alltid prata med mig bästa! <3

Svar: det vet jag älskling <3
Katarina
Ditt namn:                                                  E-mail (visas bara för mig):                                        Blogg/hemsida:


Kom ihåg uppgifter